Dagboek

27 september. Opnieuw ligt er een week achter ons. Het weer is omgeslagen. De storm raasde over Terneuzen. Wat is het dan weer fijn om zo samen thuis te zijn en te genieten van de witte kopjes op het water. Zeker is het niet zo dat wij alsmaar in huis zitten. We hebben beiden nog ons werk ook buiten de deur. En natuurlijk ook deze week weer de bezoekjes bij deze en gene. Wat is het dan bijzonder om te mogen genieten van weer een kleintje binnen de familie. Deze keer waren we bij ons vierde achterkleinkindje. Een meisje  deze keer.

dagboek

Maar natuurlijk houden ook wij de besmettingen met het Covid-virus nauwlettend in de gaten. Een tweede golf gaat over het land. Ook in Zeeuws-Vlaanderen zijn weer de eerste besmettingen gemeld.En niemand weet wat het ons nog zal brengen.

20 september. Wat genieten ook wij van het nog zo mooie weer. We keken ernaar uit. En vrijdag zijn we samen op stap gegaan. Omdat vandaag Margareth jarig is wilden we een weekendje op de Veluwe verblijven. En zo hebben we deze keer een caravan gehuurd. Natuurlijk, het zou heel anders zijn dan dat we gewend waren. Maar wat vinden we het fijn. Gelein hoeft niet het onkruid te wieden. En ik geen caravan te soppen omdat het stoffig is nadat we een poos zijn weggeweest. Heerlijk, in n woord. We genieten van elke minuut. En ondernemen van alles.

dagboek

Ik had de caravan wel eens vaker gezien. En was er ooit wel eens binnengeweest toen de oude eigenaresse er nog verbleef. Heerlijk om hier een paar dagen te verblijven. In de aangebouwde serre is het echt genieten met dit mooie weer.

dagboek

Maar nu hadden we gelijk ook tijd om andere dingen ter hand te nemen. En het eerste wat ik wilde was een bezoek aan het graf van Geert. Het was echt nodig dat daar weer eens wat gebeurde. Toen we weggingen blonk het graf in de zon. Dat herinnerde me aan de dag dat Geert werd begraven. En ik het tegen mijn ouders zei: De zon schijnt ook nog.

dagboek

13 september. Na toch wat wisselvallig weer mogen ook wij weer genieten van een mooie nazomer. Dat geeft weer de mogelijkheid een heerlijke wandeling langs de Schelde te maken. Maar ook wij komen er achter wat ons zo vaak is gezegd: Denk niet dat als je 65 bent je een rustig leven tegemoet gaat. Het is waar: we krijgen het steeds drukker. Maar wat is het mooi alles nog te kunnen doen wat je zo graag doet. Gelein is graag met de verfkwast bezig. En ik pak de bus en geniet bij de Ramshoorn te Goes van alle voorkomende werkzaamheden. Zo gaan de dagen voorbij. En maken we ons op om eind deze week weer eens op de Veluwe te kijken. Nu niet in onze eigen caravan. Die hebben we verkocht. Maar voor het eerst in een andere. Op hetzelfde park. We zijn benieuwd hoe het gaat bevallen. In elk geval hoeft Gelein geen gras meer tussen de tegels weg te halen op zijn knien. Want daar moet hij maar een beetje zuinig op zijn. Een tweede nieuwe knie zit eraan te komen. Maar volgens de orthopeed kan hij nog even wachten.

dagboek

6 september. Deze week waren de mannen van Molenaar badkamers bij ons. Wat hebben ze hard gewerkt. En wat is het een mooi geheel geworden. Vrijdagmorgen was alles klaar en konden we weer inruimen. Zo waren we deze week weinig samen. En konden we er niet op uittrekken. Want we wilden toch wel dat er altijd n van ons thuis was om voor de koffie te zorgen. Doch als we dan zien hoe mooi het alles is geworden, we hopen er nog lang samen van te mogen genieten.
Voorzichtig ben ik ook weer begonnen met mijn werk in de winkel van boekhandel de Ramshoorn te Goes. Met een mondkapje op in de bus. In de winkel achter een scherm. Is dat het nieuwe normaal?3 september. Het is wat langer geleden dat ik mijn dagboek bijwerkte. Er waren zoveel dingen die de aandacht vroegen. Zo hebben we geeel onverwachts onze caravan verkocht. Dat geeft toch weer een hele drukte. Maar alles is klaar. Wat we mee wilden nemen is eruit gehaald. De caravan is schoon achtergelaten. En dan heb je weer tijd voor andere dingen.

Ja, en het volgende was ook een heel werk. Het was me al een paar keer gevraagd een kinderboek te schrijven over het leven van mijn vader. Ik heb het lang afgehouden. Maar uiteindelijk toch eraan begonnen. En zie hier: D.V. 10 oktober ligt, zoals de verwachting is, het boek in de boekwinkel. Natuurlijk ook weer bij mij te bestellen. Zelf vind ik het heel bijzonder dat ik het heb mogen doen. Het is een heel mooie herinnering aan zijn kinderjaren en zijn roeping tot predikant. Enkele hoofdstukken zijn ook gewijd aan de diverse gemeentes waar vader heeft gestaan. Het leven en sterven van Geert staat beschreven. En uiteindelijk ook het overlijden van vader. Diverse foto's en tekeningen omlijsten het geheel. Ieder die vader gekend heeft zal het boek graag lezen.


voor informatie tik op de foto
dagboek

23 augustus. We waren in de week die achterligt nog enkele dagen in Nunspeet. Natuurlijk wisten de kinderen en de kleinkinderen de weg naar de caravan weer te vinden. Gezellig met elkaar achter de caravan een spelletje rummikub. Wat is het dan soms spannend als je wilt winnen.

dagboek

Maar we gingen ook samen erop uit. Wat was het nog warm op de Veluwe. En dan moet je soms wel eens iets doen wat je nog nooit hebt gedaan. Een heerlijke ijscoup bij het IJscaf.

dagboek

Die arme Margareth had nog nooit in de caravan geslapen. Dus dat moest toch ook zeker nog gebeuren. Wat is dat kleine meisje toch ook alweer groot . En wat ging het goed! En toen de ijscowagen het park opreedt was het helemaal een feest. Ik wil rose........Nstuurlijk, anders ben je niet een echt meisje he Margareth?

dagboek

Ja en dan zijn de kinderen weg. En dan heb je heimwee. Maar dat lieten we ons niet gebeuren deze keer. We maakten de caravan schoon en.....we reden naar huis. En voordat we de tassen uitpakten: eerst even genieten van al het schoon op het water! Met een heerlijke krentenbol.

dagboek

Wat was het de volgende morgen geheel ander weer. Daar moesten we toch zeker van genieten. Een heerlijke wandeling langs het water met een frisse wind. 

dagboek

16 augustus. Wat liggen er veel warme dagen achter ons. Ook wij hebben ons heel rustig gehouden. Gelukkig is er binnen in ons appartement ook altijd genoeg te doen. Zeker als je ervoor openstaat om iets ter hand te nemen. Verveling is er dan ook nooit bij.
Deze dagen hoorde ik ook van het opnieuw verschijnen van een prekenbundel van de hand van mijn lieve vader die al zoveel jaar geleden is overleden. Bijzonder dat er nog steeds preken van vader op schrift worden gesteld.

dagboek

Eindelijk leek de warmte wat minder te worden en besloten we eens weer een wandeling te maken langs de Schelde. Het viel echter nog niet mee. Wat was het nog warm en klam.Maar wat hadden we het gemist. Kortom, we genoten van elke boot die langs kwam varen. Terwijl we op een bankje langs de Schelde even pauze hielden.

dagboek

10 augustus. Wat hebben ze het naar hun zin gehad. En wat hebben opa en oma genoten. Maar aan alles komt een eind en zo zijn ook de meisjes weer vertrokken. Het was wel warm toen ze er waren. Het liefst zaten ze ook maar lekker thuis. Toch hebben ze nog even schelpen gezocht. Dat is altijd vaste prik als ze hier zijn. dagboekBij toeval keek had Carlijne het even over de speeltuin. En op de website zagen we dat Oranjekwartier geopend was. Zelfs een leuke middag met de ballonnenman. Opa en oma heerlijk in de schaduw onder de bomen. Wat was het ook daar goed geregeld. Bijna geen mensen en alles op afspraak. Zelfs het maken van een ballon.

dagboek

En nu zijn opa en oma weer samen. We ondernemen niets. En zitten maar heerlijk op het balkon of bij de ventilator.Veel drinken. En af en toe wat zouts.

5 augustus. De scholen hebben vakantie. En daar genieten de opa's en de oma's ook van. We zijn vorige week naar huis gekomen en hebben twee meisjes meegenomen. Carlijne en Olivia zijn aan de beurt om te logeren. Het is allemaal anders dan andere jaren. Maar we proberen toch er een leuke tijd van te maken. Een wandeling naar de Intertoys is al helemaal geweldig natuurlijk. En zeker als je dan ook nog wat uit mag zoeken.

dagboek

In Elspeet rijden ze niet met de bus. Dus dan is het ook leuk om eens met oma naar Goes te gaan. Eerst even wachten in het bushokje. En dan gezellig naar de winkel van de Ramshoorn. Heelijk snuffelen en ook nog wat meenemen natuurlijk.

dagboek

Oma en opa wonen heerlijk aan de Westerschelde. Met een grote zak naar het Schelpenhoekje. En dan kijken of er echt parels in de schelpen zitten.

dagboek

En natuurlijk een middagje naar de speeltuin aan de overkant van de flat. En laat daar nu net de ballonnenman zijn. Carlijne wil graag een puppie en Olivia een dolfijn. Wat worden ze weer verwend.

dagboek

26 juli. Onze eerste week van vakantie zit er alweer op. Natuurlijk verblijven we als altijd op de Veluwe in ons chalet. Wat is het dan genieten ook voor de kindjes die vakantie hebben. Natuurlijk waren ze vaak van de partij.dagboek

Met elkaar op stap. En dan zomaar even met elkaar op de foto. Wat een mooie herinnering aan een prachtige dag.

dagboek

En dan met elkaar koekjes bakken in Hattem in het Bakkerijmuseum. Wat is het dan genieten. Zeker als de koekjes klaar zijn en er gegeten kan worden.

dagboek

En altijd weer even met elkaar eten achter de caravan. Als de zandbak weer gezien is op het park.

dagboek

17 juli. Vakantietijd in Coronatijd. Het is toch allemaal wat anders dan anders. Maar wat maak je dan ook alles toch meer bewust mee. Zoals een doopdienst die eigenlijk al 3 maanden eerder had kunnen plaatsvinden. Maar Lars mocht zondag gedoopt worden.
Na een hele poos toch weer eens een dagje vrijwilligerswerk doen in Goes. Wat geniet ik daar altijd enorm van.

dagboek

Met de bus. Netjes met een mondkapje op. En dan op reis naar Goes. Velen weten niet dat op de eerste verdieping een tweedehandsafdeling is. Er is echt van alles te vinden. Van theologie tot kinderboeken. Kaarten en niet te vergeten: heel veel bladmuziek. Deze week weer een hele dag daar opruiming gehouden. En je weet niet wat je er allemaal vindt. Ik zou zeggen: kom er gezellig eens een kijkje nemen. Er is vast wel iets voor je bij.

dagboek

5 juli. Er ligt weer een drukke week achter ons. We waren wel thuis in Terneuzen. Maar bereidden ons voor om naar de caravan te gaan. Twee kleine jarige jobjes. Daar wilden we even naar toe. Gelijk wat afspraken gemaakt onderweg en op de Veluwe.Zelf hadden we ook wat te herdenken. Twee juli was onze trouwdag. Zo leuk dat er zoveel mensen aan hadden gedacht.

dagboek

Het was lang geleden dat ik naar de Ramshoorn was geweest. Thuis wel het n en ander voor de winkel gedaan. Maar deze week wilde ik toch eens proberen met de bus te gaan. Het was tenslotte toch voor mijn werk. Maar ja, dan moet je toch echt een mondkapje op. Het is niet anders.Trouwens, iedereen heeft er eentje op. Je komt gewoon anders niet in de bus. Het is ook veel stiller dan anders merkte ik.

dagboek

Twee jarige jobjes deze week. Zo waren we bij Matthijs. Wat lijkt het nog maar kort geleden dat ik op Carlijne paste omdat de baby wilde komen. Ik weet nog heel goed dat hun moeder belde: Jullie hebben een broertje. Nu is Matthijs alweer zes jaar. Wat was hij blij met de kadootjes. En de taart die mama had gemaakt paste ook echt bij zijn Dino-feestje.

dagboek28 juni. Wanneer we in Nunspeet zijn gaan we zeker een keertje vissen. In Doornspijk kiezen we dan voor de Forellenvijver. Het was prachtig weer. En deze keer gingen we in de avond. Wat hebben we genoten. En met 34 forellen gingen we naar huis.

dagboek

Gelein heeft een rookoventje bij de caravan. En op dinsdagmorgen heeft hij de forellen gerookt. Het is altijd een heel werk. Maar als je ervan geniet is het zo leuk.Zeker ook om er dan weer weg te geven. Ze gaan in de vriezer en dan wachten er als we weer thuis komen ook nog wel afnemers.

dagboek

Na het roken is het douchen. We lachen er wel eens om: Dan ben je net zelf ook een gerookt visje......Maar dan komt het proeven. Eerlijk gezegd zit er niet zoveel smaak aan de forellen dan aan zalm. Maarhet is toch een speciale lekkernij.

dagboek

24 juni was Sjoukje jarig. Het was al wel heel warm. Maar zolang wilden we toch zeker blijven. We waren vroeg opgestaan om alvast de auto in te pakken en de caravan schoon te maken. En de was nog te doen. Het is altijd heerlijk als je thuiskomt en dat in elk geval niet hebt. Om half 7 waren we 's avonds weer thuis. Alles hebben we nog weer opgeruimd en toen we nog een poosje genoten van de avond buiten was n ding duidelijk: wat hebben we toch een prachtig plekje! Met elke avond een ander plaatje van de ondergaande zon.

dagboek20 juni. Inmiddels zijn we alweer bijna 2 weken in de caravan. En we genieten met volle teugen. Meest zijn we zomaar samen bij de caravan. Om de dag af te sluiten met hier of daar een ijsje of een kopje koffie. Voor mij is het alles herinnering. Maar Gelein is zo graag op de Veluwe. Door de Corona is het niet als anders. Dat is waar. We hebben overal de 1,5 meter afstand te houden. Het is bewust leven, lopen, fietsen, winkelen. Doch wat is het een zegen om samen te zijn. Samen te genieten van de heerlijke tijd hier.

dagboek

13 juni. Het was lang geleden dat we in Nunspeet waren. Maar afgelopen dinsdagmorgen hebben we gepakt. En zo zijn we dan heerlijk op vakantie. Op het park is veel in verandering. Nieuwe eigenaren. En die klussen heel wat af. In de week is het nog heel rustig. Maar op vrijdagmiddag zie je ze aankomen. Zelf hebben we alletwee een parasolletje. En zo genieten we hele dagen buiten. Tegen de avond pakken we even de fiets om een boodschap te doen. En zo vermaken wij ons de dagen hier.dagboek

We zeggen het zo vaak. De tijd van Corona heeft mensen veranderd. Wij genieten ook van de rust. Zijn veel meer thuis. En ook bij de caravan bemerken we dat.Elke morgen doen we ons werk. En dan kunnen we zomaar uren buiten samen zitten te praten. OP tijd een kopje koffie. We eten buiten. Wat wil je nog meer.

dagboek

Ongetwijfeld zal het straks drukker worden op het park als de vakanties zijn aangebroken. Maar ook daar is het niet als anders. Kinderen mogen niet zomaar over het park lopen. Altijd in bijzijn van een ouder.

dagboek

We waren lang weggeweest. En dan is er ook eerst heel wat te doen. Maar het blinkt weer. En alles een beetje gezellig maken is ook goed.

dagboek

Of ik groene vingers heb weer ik niet. Maar ook het tuintje had zeen beurtje nodig. Kortom, het is alles weer heerlijk opgeknapt. En daar genieten we ook van.

dagboek

En als de dag ten einde is en we nog even heerlijk willen zitten is daar atlijd ong onze partytent. Een beschut plekje voor ook als de wind stevig is. De achterwand houdt die wel tegen.

dagboek

7 juni. Ik zeg het zo vaak: Ik moet van meevallers leven. En ook even zo vaak is er dan ook de verwondering als de meevallers zich aandienen. Dingen waar je niet op durft te hopen. Niet op durft te rekenen. Of dingen waar je niet eens aan had durven denken dat die ooit zouden gebeuren. Maar ze gebeuren. Elke dag weer. En wanneer dan de regenboog, ja soms een dubbele regenboog is te zien zijn de vragen hierover beantwoord. De Heere is Dezelfde. En wat Hij ooit heeft beloofd blijft bestaan. Wij verdienen niets. Maar genade schenkt dagelijks de onverdiende zegeningen.
Nog steeds zijn we thuis. Maar ook daar zal de Heere Zijn wijze bedoelingen mee hebben. We genieten van de rust. En zijn dankbaar voor elke druppel regen die hier valt.

dagboek

31 mei. Pinksteren. En nog altijd in de ban van het Coronavirus. Hier en daar horen we de berichten van uitbraak. Daarnaast de regels waar in het versoepelen van de maatregelen aan moet worden gehouden. Het leven is voor velen niet meer wat het was. Daarnaast is er de droogte die ook weer de nodige zorgen biedt. Het water wat schaars begint te worden.
Met Pinksteren denken we dan ook aan de blijdenisdiensten die normaal gesproken er zouden zijn. Voor hen die hiernaar met hun hart hadden uitgekeken toch een verdrietig moment.
Wij mogen nog heerlijk genieten van het plekje wat we hebben gekregen. We wandelen elke dag. Wat natuurijk ook heel anders is als voorheen. Geen koffie drinken bij de Hema en daar met vrienden en kennissen een praatje maken. Maar gelukkig staan overal bankjes en kunnen we, als we dat willen, ook daar zomaar even een praatje maken.
Deze week werden we weer over-opa en over-oma. Wat mooi dat dit in deze tijd er toch ook is. Al is dopen van de kleine kinderen niet aan de orde.

dagboek

24 mei. Langzaam komt ook in Terneuzen het leven weer wat op gang. Je merkt dat alles weer wat drukker wordt. Kinderen komen weer op bezoek. Een beetje voorzichtig en wat onzeker. Terwijl we ons dan afvragen of het nu goed is of niet. Voor onszelf zijn we er wel uit: Heerlijk buiten wandelen en op het balkon in de frisse lucht.Wanneer je dan door Terneuzen loopt zie je dat je ook hier nog alles lang niet hebt gezien. Maar we gaan toch weer naar de Veluwe verlangen. Hopelijk komt dat ook weer binnenkort.

dagboek

Normaal gesproken bak ik elke week wel wat lekkers. Toen ik in Zeeland kwam wonen maakte ik kennis met de wafels die hier worden gebakken en als maaltijd gegeten. Natuurlijk wilde ik ook zo'n wafelijzer. Maar met de tijd van Corona bleef hij in de kast. Nergens was gist te koop. Tot mijn grote verrassing lag het vorige week weer in de winkel. En kon ik na lang mijn gang weer gaan. Heerlijk om er zelf van te genieten en anderen te verrassen en te laten proeven. Het zijn zomaar van die kleine dingen waar je heel blij van kan worden.

dagboek

17 mei. En zo zijn er al meer dan twee maanden voorbij dat we ons hebben te houden aan regels die ons zijn opgelegd. We hebben allen zo onze eigen gedachten hierover. Maar proberen toch ons te houden aan datgene wat van een ieder is gevraagd. Wat is het mooi om nog elke dag te genieten van je eigen plekje. Dingen te zien en te doen waar je voorheen geen oog voor had. Voor ons is het dan Terneuzen. Of we nu binnen zijn of buiten. Het is goed om eens even stil te staan.

dagboek

De auto laten we zoveel mogelijk staan. We lopen of fietsen. En als we thuis zijn vermaken we ons altijd weer met een nieuwe puzzel in de uurtjes dat wehet dagelijks werk hebben gedaan.

dagboek

10 mei. Lopen doen we elke dag als het niet regent. En zo werd het 5 mei. Na een heerlijke wandeling stonden we net op tijd bij Zegers. Nee hoor, het is geen familie. Maar ze hebben wel heerlijk ijs. Dus voor de duidelijkheid: Zegers was bij Zegers. En we hebben er genoten.

dagboek

Maar als we langs de Schelde lopen genieten we ook. Zomaar een poos samen op een bankje, kijken we naar de boten op het water. En elke keer weer zijn we blij en dankbaar hier te mogen wonen.

dagboek

3 mei. Een week met buien ligt achter ons. Hetgeen vorige week was voorspeld gebeurde. De regen ging over het land. En zo zag je het land opleven. Kleine plantjes groeiden. De boeren waren blij. Het is te hopen dat meer regen gaat vallen. Elke druppel is welkom in deze tijd. Samen waren we thuis in Terneuzen. En deden we wat onze hand vond om te doen. Het is in deze tijd goed om regelmaat te hebben en te houden. Want wanneer werk wegvalt door de crisis is het verleidelijk om lui en leeg neer te zitten.
NIets overkomt ons zonder de wil van onze Hemelse Vader. Wanneer Hij een streep zet door het leven wat we leidden, Hij heeft hier zeker een doel bij voor ogen. Hij wil Zijn kinderen allen ook in deze weg persoonlijk onderwijzen. HIj zal dan ook zeker een andere weg wijzen zo wij stil zijn voor Hem en Zijn stem willen verstaan. Dit vraagt een tijd van bidden en opmerken. En ding is duidelijk: we zullen anders komen uit de crisis dan dat we erin gingen. Niet eerder dan wanneer we onze persoonlijke les hebben geleerd zal de crisis voor ons stoppen.

26 april. In de achterliggende week waren we even in Nunspeet te vinden. De caravan krijgt de voorjaars schoonmaak. Ook dat is dan altijd nog weer een hele klus.  Binnen en buiten, het moet er toch weer spik en span uitzien.  Ook in Nunspeet is het erg droog. Dus hier en daar een emmer water over de planten. Het zal niet echt veel helpen. Maar vooruit.

dagboek

De stoeltjes weer naar buiten. En zo van lieverlee is alles weer gereed voor het mooie weer. Het zal op de camping dit jaar ook anders zijn vermoeden we. Voor kinderen is het nog steeds niet toegestaan zonder begeleiding over het park te gaan. De trampoline gesloten. En als je in de zandbakken anderhalve meter van elkaar moet blijven is dat ook lastig.

dagboek

Maar we zijn heerlijk even in de bossen wezen kijken. Alles bot uit. En het wordt steeds groener en dichter.
Op woensdag zijn we weer naar huis gereden. Het waaide nogal bij de caravan. En thuis konden we fijn genieten van het balkon.

dagboek

19 april. Inmiddels zijn we al 5 weken verder. En nog altijd is er elke dag het spannende moment te horen hoe het nu is met de uitbreiding van het Coronavirus en de gevolgen die daarmee samen gaan. We wandelen en fietsen met het mooie weer en zien hoe ook tegemoetkomers zich houden aan de regels. Verjaardagen worden niet gehouden. Begrafenissen in besloten kring. En toch hebben we zo allen onze weg weten te vinden. Op zondag is het al gewoon om de dienst mee te luisteren of te kijken thuis. Boodschappen doen we alleen, want met twee in de winkel is teveel. We zijn ons er inmiddels van bewust hoeveel we nog hebben. We staan er weer bij stil dat het sociale leven dichtbij is. We waren het bijna vergeten. We hebben weer tijd om te bellen, te mailen, te appen. En de post heeft het druk om alle kaarten, brieven, pakjes te bezorgen. Ook wij worden in deze niet vergeten. En ook wij genieten van al het meeleven. LIeve kaarten ter bemoediging zijn ook ons bezorgd. En het is altijd zo lief als voor opa en oma tijd wordt genomen een mooie tekening te maken.

                 dagboekdagboek

12 april. Deze week verscheen opnieuw een boek van mijn vader. Het boek bevat 6 preken over gelijkenissen. Het boekje is bij mij te bestellen en wordt in de Corona-tijd franco verstuurd. De prijs is € 18,50.

dagboek

De afgelopen week was het prachtig weer. En zo besloten we een paar dagen naar de caravan te gaan. Natuurlijk konden we niet bij kinderen op bezoek. Maar toch hebben we even gezwaaid. Wat zijn de omstandigheden op de Veluwe ernstig. Elke keer weer luidden de klokken. Al 40 personen waren overleden in de gemeente Nunspeet. Diverse kerkgenootschappen zijn heel zwaar getroffen. 

dagboek

We konden heerlijk buiten zijn. Op de tuintafel een grote puzzel. En terwijl matrassen en kleden gelucht werden in het zonnetje vermaakten we ons prima.

dagboek5 april. We zeggen het zo vaak tegen elkaar: wat gaan de dagen snel. Natuurlijk is het anders dan anders. Maar in het accepteren ligt al een heel ding. We hebben regelmaat. Zoals anders. Vullen onze dagen iets anders in. Maar vervelen is er niet bij. Deze week maakten we samen een legpuzzel. Dat was lang geleden. En onze wandeling langs de Schelde of een fietstochtje door de polder maken we ook nu tot een dagelijks ritueel.

dagboek

Zeker zijn we ons daarbij bewust van de ernst van de tijd. En toen we op een ochtend vanaf ons balkon de ziekenauto zagen waaruit 2 broeders met witte pakken hun werk deden dachten ook wij: het is toch wel echt ernstig en dichtbij.

dagboek

29 maart. Het leven heeft geheel plotseling een totaal andere invulling gekregen. Daar was niemand op voorbereid. Het is normaal dat daar tijd voor nodig is om er je weg in te vinden. Alles in je kan je er ook  tegen verzetten. Maar we moeten verder. En het nemen zoals het is. Wij mensen zijn niet veranderd. De omstandigheden wel. Het vergt van de n meer moeite dan van de ander om te accepteren. Zo toont de n berusting terwijl een ander opstandig is of boos.
Ook wij moeten deze weg door. Ook wij moeten de dagen anders invullen. Het is zo mooi te mogen merken dat het dan ook weer lukt. Ook hierin is het volgen. Opmerken. Dingen doen die op je weg komen. Ook nu is het ons gebed of de Heere Zelf de weg wil wijzen. Want dat wil Hij als we erom vragen. Soms is het iets wat zomaar in je gedachten schiet. In elk geval is het niet goed om zomaar nutteloos de dagen door te brengen. Daar is niemand bij gebaat. Het is zo mooi dat er op zondag zoveel mogelijkheden zijn om mee te luisteren of te kijken met kerkdiensten. We zeggen het ook zo vaak nu: wat wonen we hier fijn. Even naar buiten is geen probleem. We lopen langs de Schelde. We zien de auto van de Handhaving rijden. En dan, heerlijk uitgewaarid, weer naar binnen.
Deze week hoorde ik dat opnieuw een boekje van vader wordt uitgegeven. Wat mooi om te merken! Het is de verwachting dat ze begin april in de winkel liggen. Natuurlijk ook bij mij te bestellen. Nu het een tijd van veel thuisblijven is voor iedereen zorg ik dat ze toegestuurd worden.

daboek

24 maart. Maatregelen die nog weer verder zijn aangescherpt. Elke avond maken we de plannen voor de dag die zo de Heere het geeft morgen aanbreekt. Een beetje ons dagelijks werk in de ochtend. Op tijd een kopje koffie. Een boodschap die niet kan wachten. Bij de winkels verandert het ook bijna elke dag. Vandaag verplicht een karretje te nemen wat eerst wordt gedesinfecteerd. De telefoontjes van de kinderen die zich op hun manier door de dagen heenslaan. Al of niet met kinderen thuis. Benieuwd hoe het gaat met ons. Er is meer tijd voor contacten. We leven meer mee met elkaar. We horen dat kerkdiensten niet meer doorgaan op de wijze die was gepland. En ook dat houdt ons bezig. De middagen proberen we niet voorbij te laten gaan zonder een wandeling langs de Schelde of een fietstochtje met dit mooie weer.

22 maart. Het Corona-virus houdt ieder bezig. We staan er allen mee op en we gaan er allen mee naar bed. Wanneer we de krant pakken of wanneer we het nieuws volgen op een andere manier, er is niets meer wat belangrijk is dan dat. Ook de kerk is er druk mee. Kerkdiensten worden op andere wijze belegd. De media is in deze tijd tot een zegen. Wie niet naar de kerk gaat kan meeluisteren of meekijken. Op allerlei wijze worden mensen aangespoord terug te keren tot de Heere. Niet te denken dat het allemaal niet zo nauw en eng behoeft te zijn. Maar om te leven bij de zekerheid dat wie in de Schuilplaats van de Allerhoogste mag zijn gezeten veilig is. Voor tijd en eeuwigheid.

dagboek

Niet alleen de kerken maken beleid. Ook de winkels sluiten de n na de ander. Toen we deze week even door de Noordstraat wandelden zagen we de n na de andere winkel gesloten.

dagboek