Heere ik heb U nodig

Het gaat je allemaal voor de wind. Het leven is een groot feest. Natuurlijk is op de achtergrond wel de gedachte dat het de Heere is Die het je allemaal geeft. Het lijkt normaal. En ook niet meer anders te worden. Zo is het leven met de Heere. Dat denk je......

Maar er steekt een andere wind op. Het gaat je niet langer allemaal meer voor de wind. Er is in het leven moeite en verdriet. Zeker geloof je dat de Heere je leven bestuurt. Maar waarom zo......je wordt als het ware teruggefloten. Om na te denken. Alles weer eens op een rijtje te zetten. Want waar schort het nu eigenlijk aan.

Tegenwind werpt een licht op jezelf. Wie ben ik in die situatie. Wat is de reden dat het allemaal zo tegen zit. Zou de Heere dan niet weten van mijn droevig lot? Heb ik het dan allemaal aan mezelf te danken? Kortom, het is niet allemaal zo zeker en zo normaal. Je bent als het ware stilgezet.

Stilstaan is iets wat in de Bijbel voorkomt. Het volk Isral kende het ook. Stilstaan en niet verder optrekken. Pas op de plaats moest worden gemaakt. En zo is het ook in het leven in deze tijd. Velen jachten door dit leven. Weten van geen momenten van rust. Het n volgt op het ander. Doch de Heere leert het anders. Hij wil een groei in de genade. En dat wordt in de diepte gevonden. Of Gods kinderen het leuk vinden of niet, in die dieptes worden ze gebracht. Keer op keer. En enkel en alleen om de Heere weer zo nodig te hebben. Van genade te leven. En niet van de gedachte dat het allemaal gewoon is.

In de diepte groeit de mirte. In de smeltkroes en in de oven vindt een loutering plaats. Dus wanneer we gaan ervaren dat het niet meer allemaal is als gisteren en eergisteren, wil de Heere ons brengen naar morgen. Dat wordt in een stervend leven geleerd. Sterven aan alles wat we zijn, denken of doen. En waarvan we dachten dat het de gewoonste zaak van het leven met de Heere was.

Heere ik heb U nodig. Dat is de les die de Heere ons steeds weer wil leren. We kunnen niets van onszelf. Niets is gewoon in het leven van alledag. Het is enkel genade en de trouw van de Heere. We moeten ons dat bewust worden. Steeds weer opnieuw. In de diepte die keer op keer in ons leven is moeten we leren dat het de Heere is Die jaloers is op Zijn eer. Hij wil de Enige in ons leven zijn. Hij wil alles zijn. Hij wil dat we Hem nodig hebben.

De trouw van de Heere is groot. Bij tijden wil Hij ons daarvan bewust maken. Hij maakt echter in die trouw geen grote mensen. Maar mensen die afhankelijk zich weten van Hem. Die zonder Hem niet en nooit kunnen. Dat is de les die in de diepte wordt geleerd. Want wanneer we die dieptes niet kennen, dan gaan we verder naar het goed denken van ons hart. We vliegen over moeiten heen. We leven in de hoogte. We beschadigen mensen. Kijken op hen neer. Denken de wijsheid alleen in pacht te hebben. En we geven de Heere niet de eer die Hij toekomt. Omdat de ootmoed wordt gemist. Of niet meer aanwezig is.

Heere is heb U nodig. Leer mij Uw weg o Heere.